Vrijdag 26 Augustus 2016 - 10:27:59

 


Eert uw vader en uw moeder. Een levengevende relatie met ouder wordende ouders – artikel

Het artikel ‘Eert uw vader en uw moeder. Een levengevende relatie met ouder wordende ouders’ van Katie Velghe (Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw) verscheen in de bladen van de bisdommen Hasselt, Brugge en Mechelen-Brussel:

Samen, 29(2014)7, p. 16-17 (bisdom Hasselt)
Pastoralia, (2014)9, p. 22-23 (aartsbisdom Mechelen-Brussel)
Ministrando, 50(2014)12, p. 638-641 (bisdom Brugge)

Hier vind je de tekst van deze bijdrage over ‘Eert uw vader en uw moeder’ (pdf-bestand)  top


Je vader en je moeder eren en het leven in gezin – boek en werkmap

In het boek ‘Liefde ingebed. Bakens voor een duurzame relatie’ – geschreven door Karlijn Demasure in opdracht van de (Inter)diocesane diensten voor gezinspastoraal – staat een hoofdstuk over ‘Je vader en je moeder eren en het leven in gezin’.

Bij het boek ‘Liefde ingebed’ werd een werkmap uitgewerkt. Alle impulsen en werkvormen bij ‘Je vader en je moeder eren en het leven in gezin’ (hoofdstuk 7) zijn vrij online beschikbaar.
Deze werkvormen kunnen, net zoals de impulsen bij de andere hoofdstukken, gebruikt worden in de huwelijksvoorbereiding, in bezinningsgroepen, gezinsgroepen en groepen die werken aan relatievorming en -verdieping. Ze kunnen ook door een individueel koppel gebruikt worden. Alles is erop gericht om de dialoog binnen het koppel te bevorderen en te verdiepen. Deze werkvormen kunnen dus ook gewoon thuis hun rol spelen, als leidraad voor een goed gesprek.

Naar de werkvormen bij 'Je vader en je moeder eren en het leven in gezin'    top


Oma’s aan de top? – Luchtig cursiefje vanuit het dagelijkse leven

Je vindt ze in boekhandels bij hopen: boeken, prentenboeken veelal, over oma’s en opa’s en hoe die hun kleinste oogappels weten te beroeren. Mijn oma is een superster haalden de mijnen onlangs uit de rekken. En ’s avonds voor het slapengaan kregen we een heldhaftig verhaal voorgeschoteld over een oma die zich als een geheim agent in kasten verstopte, als een raket door de winkel sjeesde of op twee handen door het huis liep.

De kleinste aanschouwde nog vol verwondering de leuke tekeningen, maar zoonlief fronste toch bij zoveel vertoon. “Die oma is mijn oma niet, en toch is mijn oma de liefste van de hele wereld.” We konden niet anders dan hem gelijk geven. Hij heeft geen oma die op handen en voeten het huis doorkruipt met twee, laat staan zes kleinkinderen op haar rug, geen oma die nog pretparken afdweilt op zoek naar een laatste sprankel vertier, geen oma die metershoge taarten bakt waaraan ze zich ziek kunnen eten, geen oma die pittige logeerpartijtjes organiseert of diabolo speelt of mee ‘skylanders’ neerknalt op de iPad.

Nee, de oma van onze kinderen is gewoon oma, zonder meer. Geen flitsende vijftiger meer, nee, maar een oma die een beetje vertraagt en bij wie de kleinkinderen in alle rust kunnen neerstrijken.

Met oma kunnen ze samen tijd verliezen voor de televisie. Naast oma kunnen ze boekjes lezen tot ze duizelig worden van de letters in hun hoofd. Oma is er om het ijsje even op te warmen als ze opgeschrikt worden door de koude. Oma is er als ze ziek zijn. Oma is het die elke keer weer zegt hoe mooi ze wel zijn of die, stiekem trots, even komt kijken naar de zwemles. Bij oma krijgen ze een groot verband voor schrammen die enkel voor het geoefende oog zichtbaar zijn. En oma, die geeft hun twee stukjes chocolade, “da’s wel superveel hé, mama?”

Oma is er, als een constante, zekere aanwezigheid, op de achtergrond soms, op de voorgrond als het nodig is. Ze moet een beetje aan veerkracht inboeten misschien, maar na zoveel jaar meedraaien in de mallemolen van het leven heeft ze zichtbaar deugd van het ‘niet moeten’. Daardoor alleen al weet ze die kleine leventjes een bijzondere tijd te bezorgen.

Waarom zouden we de lat hoog leggen voor de grootouders in onze samenleving? Als we onze kinderen vooral inzet voor het haalbare willen bijbrengen, dan kunnen ze dat ook leren van de verwachtingen die we van oma’s en opa’s hebben. Dat ze er zijn, op hun manier, met wat kan en niet kan, bij voorkeur vele jaren, is wellicht meer dan voldoende.

“Mijn oma is een zon: als ze dicht bij mij staat, heb ik het nooit koud”, vertelde hetzelfde prentenboek. Als dat mag volstaan, dan zijn oma’s werkelijk ‘top’!

Annemie Vandaele

Bron: Don Bosco Vlaanderen, 117(2013)4, p. 16. 

Met dank aan Don Bosco Vlaanderen voor de toelating om dit cursiefje hier te mogen plaatsen.top


Blog ‘I wonder’ – Familiewonderen in zakformaat

Ouder of grootouder zijn is bijzonder. Toch is de realiteit vaak wat minder rooskleurig dan aanvankelijk verwacht. De nachtrust is niet meer wat ze was, de woning wordt herschapen in een speelveld, de achterbank van de auto davert van de ruzie en pubers discussiëren tot je oren er af vallen.

Het vraagt wat oefening om dit leven-zoals-het-is met de nodige mildheid en humor te bekijken. Het vraagt zelfs levenskunst om te midden van die gezinsdrukte de kleine dingen als een wonder te ervaren. En soms lukt het gewoon niet. Ook dat mag.

De blog ‘I wonder’ is een verzameling van verhalen van doodgewone mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, kinderen en tieners die daar soms wel en soms niet in slagen. Er is plaats voor een lach en een traan, voor onbeantwoorde vragen en voorzichtig gevonden antwoorden. De blogs zijn een herkenning voor al wie behoort tot een gezin, in gelijk welke vorm. Ze zijn een herademing voor wie het gevoel heeft dat enkel in eigen huis niet alles rimpelloos verloopt. Ze zijn een inspiratie voor wie op zoek is naar een relativerende levenshouding. En voor de fijnproevers onder ons: ze getuigen van een vleugje spiritualiteit gekruid door de ervaringen van alledag.

Elke blog belicht een ander facet van gezin-zijn en zin vinden in het leven van elke dag. Elke post is een klein verhaal dat je afzonderlijk kan lezen. Ze kunnen dienst doen als prikbordtekst in een school, kinderdagverblijf, ziekenhuis of woonzorgcentrum. Ze kunnen gebruikt worden als impuls of eyeopener voor een les of vormingsmoment. Ze vormen een mooi openingsmoment voor een vergadering. Ze zijn een aangenaam tussendoortje of inspiratiebron voor een gestolen rustmoment doorheen de dag.

De blogjes zijn thematisch gelinkt en kunnen via een eenvoudige zoekfunctie thematisch gesorteerd worden.
Je kunt zoeken op trefwoorden zoals aanvoelen, aanwezigheid, afscheid, armoede, beleving, beperking, bijbel, communicatie, dankbaarheid, dood, familie, gebed, geboorte, gelijkenis, geloof, geluk, gewoonte, God, groeien, grootouder, heilige Geest, huwelijk, kind, kindervragen, kinderwijsheid, levenswijsheid, liefde, liturgie, loslaten, muziek, ontspanning, onverwachte, opgroeien, ouder, ritueel, scheidingsangst, spel, tederheid, thuiskomen, toekomst, traditie, vakantie, verbeelding, verbinding, verdriet, verlangen, verrijzenis, vertrouwen, verwondering, vruchtbaarheid, ziekte, zinvragen, zorg, zwangerschap, …

Bij wijze van voorbeeld: enkele rechtstreekse linken naar blogjes die over grootouders, oudere mensen of familiebanden gaan:

Oma in spe
Een warme chocomelk
Schoonzoon
De donkere ogen van onze zoon
In paradisum
Het lege nest versus het volle hart
Verrijzenisgebeuren in het kwadraat
Papa

Wil je de blog volgen? Surf dan naar http://iwonder.tk of http://gezinspastoraal.wordpress.com
Wie graag een bericht in zijn mailbox ontvangt bij elke nieuwe post, kan via de startpagina van de blog zijn e-mailadres doorgeven.

De blog ‘I wonder’ is een initiatief van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP)  top


Grootouders en kleinkinderen – Zorgend nabij zijn na een echtscheiding of relatiebreuk

In het zomernummer 2012 van Rondom Gezin verscheen het artikel ‘Zorgend nabij zijn … Wat doe je als grootouder wanneer je kleinkinderen een scheiding meemaken?’.

Hilde Van Roeyen beschrijft hierin de ervaringswereld van grootouders wanneer de eigen kleinkinderen een scheiding van hun ouders meemaken. Ze reikt een aantal wegen aan om de kleinkinderen zorgend nabij te zijn.

Naar het artikel ‘Zorgend nabij zijn … ‘ in het zomernummer 2012 van Rondom Gezin

Goed om weten:
Hilde Van Roeyen werkte mee aan de brochure 'Uit elkaar – voor grootouders'top


Neutrale bezoekruimte voor contact tussen (groot)ouders en kinderen

Het gebeurt dat (groot)ouders en (klein)kinderen elkaar niet meer zien ten gevolge van een (v)echtscheiding. Het is bijzonder pijnlijk voor wie ermee geconfronteerd wordt.

Het Huis vzw is een vereniging die op drie locaties – Antwerpen, Brugge en Leuven – de mogelijkheid biedt aan (groot)ouders en kinderen om elkaar te zien, en dat volgens een door de rechtbank vastgelegde bezoekregeling.

Over de werking van Het Huis vzw schreef Jozefien Van Huffel een bijdrage in Kerk&Leven van 11 december 2013 (p. 20).
Naar het artikel 'Het Huis vzw. Neutrale bezoekruimte voor contact tussen (groot)ouders en kinderen

www.hethuis.be  top
 


Publicaties


Helpen zorgen voor je kleinkinderen. Een gids voor grootouders en ouders

Marijke Bisschop, Helpen zorgen voor je kleinkinderen. Een gids voor grootouders en ouders, Lannoo, 2008, ISBN-nummer:978-90-209-7616-8

Vele jonge gezinnen maken dankbaar gebruik van de bereidwillige hulp van oma of opa bij de opvang van hun kinderen. Grootouders worden dan ook steeds belangrijker als het gaat om de opvoeding van kinderen. Deze situatie vergt veel overleg tussen ouders en grootouders.
Dit is een opvoedingsboek dat zich volledig richt op de grootouders. Hoe zorg je ervoor dat je als grootouder op dezelfde lijn zit als je zoon/dochter wat betreft de opvoeding van de kleinkinderen? Hoe geef je aan welke taken je wel of niet op je wilt nemen? En waar ligt die o zo belangrijke grens tussen liefhebben en verwennen ook al weer?
Een pleidooi voor openheid en duidelijke afspraken, waarin grootouders zelf aan het woord komen. top


Uit elkaar – voor grootouders

In ‘Uit elkaar – voor grootouders’ wordt de positieve kracht van grootouders centraal gesteld en vinden ze achtergrondinformatie en handvatten om een steunfiguur te (blijven) zijn.

In het boekje wordt stil gestaan bij de gevoelens van grootouders, hoe ze hun kleinkinderen kunnen (blijven) steunen en helpen, en de manier waarop ze contact kunnen houden. Daarnaast wordt het wettelijk kader geschetst en wordt er ingegaan op ‘plusgrootouderschap’. Er worden verschillende doetips beschreven als inspiratiebron om activiteiten met de kleinkinderen te ondernemen. Het boekje bevat getuigenissen van grootouders die het geheel voor deze groep herkenbaar maakt. Tot slot wordt er een lijst met (kinder- en jeugd)boeken over scheiding opgenomen en worden enkele organisaties voorgesteld waar je voor meer informatie of ondersteuning terecht kan.


'Uit elkaar – voor grootouders' werd gerealiseerd in samenwerking met de Gezinsbond en met medewerking van De Scheidingsschool, Alianza, Een nieuw gezin, Centrum Zon en Maan, Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, MCM Bemiddeling, Okra Mechelen en enkele grootouders.

‘Uit elkaar - voor grootouders’ is een uitgave van Jeugd en Seksualiteit vzw (nieuwe naam: Jong & Van Zin). Deze brochure kan besteld worden via info@jongenvanzin.be

top


Prentenboek ‘Touwtje springen met oma’ – over dementie

Amber Ten Brink, Touwtje springen met oma, Garant Uitgevers, 2014

“De oma van Sofie woont in een woonzorgcentrum en heeft dementie. Mensen met dementie vergeten veel dingen en doen soms een beetje gek. De oma van Sofie bijvoorbeeld vergeet dat ze al gegeten heeft en wordt dan heel boos. Of ze danst midden in de nacht vrolijk door haar kamer.
Sofie en haar mama bezoeken oma elke week. Soms gaat het niet goed met oma en begrijpt Sofie niet wat er gebeurt. Ook haar mama wordt er verdrietig van. Maar oma heeft ook goede momenten, dan gaan ze samen touwtje springen en doen ze allerlei leuke dingen. Oma kan de juiste woorden niet meer vinden, maar ze laat wel merken dat ze het fijn vindt om bezoek en liefdevolle aandacht te krijgen.
In een weblink bij het boek wordt dieper ingegaan op de vele uitdagingen die we tegenkomen in het omgaan met een persoon met dementie. Dementie is een problematiek die voor kinderen moeilijk te begrijpen is. Dit prentenboek wil een praktisch instrument zijn om kinderen op gepaste wijze te informeren en te begeleiden. “

Meer informatie via Garant Uitgevers …   top


Nuttige adressen en links

www.kleinkind.be
www.seniorennet.be/Pages/Vrije_tijd/grootouderschap.php
https://www.gezinsbond.be/Gezinspolitiek/standpunten/Paginas/Omgangsrecht-grootouders-kleinkinderen.aspx
www.klasse.be/ouders/10693

Over Thomas

Thomas is een interactief platform voor actieve samenwerking tussen alle leerkrachten (r.-k.) godsdienst van alle onderwijs- netten in Vlaanderen.

Partners

Katholiek Onderwijs Vlaanderen (voorheen VSKO) IDKG Faculteit Theologie en Religiewetenschappen logo